• Νεώτερα

    Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2016

    Βασιλικός πολτός ιδιότητες και θρεπτικές Ουσίες

    basilikos-poltos-kai-threptikes-ousies
    Χιλιάδες χρόνια τώρα είναι γνωστές οι ευεργετικές ιδιότητες του βασιλικού πολτού. Η αμβροσία στην αρχαία Ελλάδα, η οποία προσέδιδε την «αθανασία» των θεών, περιείχε μεταξύ άλλων και βασιλικό πολτό! Αμέτρητες επιστημονικές μελέτες έχουν γίνει και γίνονται για το βασιλικό πολτό και
    πολλές θεραπευτικές ιδιότητες καταγράφονται σε ιατρικά περιοδικά. Το γεγονός ότι η εκτροφή της βασίλισσας με βασιλικό πολτό της προσδίδει σημαντικά μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και μεγαλύτερο μέγεθος έστρεψε την επιστημονική έρευνα στις επιδράσεις της στον άνθρωπο.
    Ο μακρύς κατάλογος των ευεργετημάτων του βασιλικού πολτού
    Ο διαβήτης είναι μια χρόνια ασθένεια, η οποία συνδέεται με την αύξηση των επιπέδων σακχάρου του αίματος. Ο βασιλικός πολτός προκαλεί μείωση των επιπέδων γλυκόζης του αίματος και των λιπιδίων με ρυθμούς ταχύτερους από άλλες θεραπευτικές αγωγές. Ιάπωνες ερευνητές εντόπισαν στον βασιλικό πολτό οργανικά οξέα, τα οποία έχουν παρεμφερή δράση με την ινσουλίνη. Από εργαστηριακές έρευνες διασαφηνίστηκε ότι είναι πολύ πιθανό να βελτιώνεται ο διαβήτης και η υπέρταση με την κατανάλωση αυτού του προϊόντος. Οιβιταμίνες του συμπλέγματος Β, που περιέχει, και ηακετυλοχολίνη έχουν θετικές επιδράσεις στο νευρικό σύστημα. Μελέτη που έλαβε χώρα στη Ρουμανία σε 100 γυναίκες και οι οποίες έπασχαν απόσπασμοφιλίααπέδειξε ότι η θεραπεία με μελισσοκομικά προϊόντα, κυρίως με βασιλικό πολτό, συνεισφέρει στην καλύτερη ρύθμιση των μυϊκών τόνων. Μετά από 30 μέρες θεραπείας υπήρξε βελτίωση της τάξης του 15%, ποσοστό που εκτοξεύεται σε 60%, όταν η παραπάνω θεραπεία συνδυαστεί με την κλασική φαρμακευτική (σ.σ. χορήγηση Ca και Mg).
    Ορθοπεδικές και αντιβακτηριακές ιδιότητες
    Η ύπαρξη προλίνης, ενός αμινοξέος, έχει θετική δράση στο κολλαγόνο ενός σημαντικού συστατικού του συνδετικού ιστού. Ακόμα, έχουν παρατηρηθεί ευεργετικά αποτελέσματα στην οστεοπόρωση, μια ασθένεια που παρουσιάζεται κυρίως στις γυναίκες κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης. Ησκληροδερμία είναι μια ασθένεια που προσβάλλει τους μύες, το δέρμα και τις αρθρώσεις. Μέχρι σήμερα, δεν υπάρχει μια θεραπεία για τον τύπο της ασθένειας αυτής. Σε πειραματικό επίπεδο, μια σύνθετη αγωγή από δηλητήριο μέλισσας και βασιλικό πολτό έδωσε θετικά αποτελέσματα, βελτιώνοντας την κατάσταση ασθενών με τη βελτίωση της ελαστικότητας του δέρματος και τη μείωση των πόνων. Ναι μεν η δυσκαμψία των αρθρώσεων δεν εξαφανίστηκε εντελώς, αλλά υπήρξε βελτίωση της λειτουργίας τους. Διαπιστώθηκε, επίσης, ότι άτομα που υποφέρουν από ρευματοειδή αρθρίτιδα έχουν μικρότερα επίπεδα στο αίμα παντοθενικού οξέος, το οποίο περιέχει ο βασιλικός πολτός και σε συνδυασμό με το 10-υδροξυ-δεκενοϊκό οξύ που βοηθά στην απορρόφησή του και την παράλληλη χορήγηση παντοθενικού οξέος τα αποτελέσματα είναι καλύτερα. Μας προφυλάσσει από τη δράση βακτηρίων και ιών, κυρίως αυτών που αφορούν δερματοπάθειες, π.χ. σταφυλόκοκκοι κ.ά.
    Νευρολογικές και ψυχικές ασθένειες
    Άτομα που πάσχουν από γενική εξάντληση, κόπωση, κεφαλαλγία και ανία βοηθιούνται από το βασιλικό πολτό. Πολλές εργασίες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι δρα προληπτικά σε διαταραχές που σχετίζονται με την προσωρινή ή και τη μόνιμη απώλεια μνήμης στα ηλικιωμένα άτομα ή ότι επιβραδύνει την εμφάνισή της. Η δράση αυτή οφείλεται στην παρουσία τωνβιταμινών του συμπλέγματος Β, της βιταμίνης Ε, η οποία δρα σε εγκεφαλικές τροφικές διαταραχές και στη λειτουργία των νευρικών διασυνδέσεων. Η χορήγησή του πρέπει, όμως, να αρχίσει νωρίς. Μόλις εμφανιστούν τα πρώτα συμπτώματα απώλειας μνήμης, που συνήθως είναι περιστασιακά. Μια άλλη ιδιότητα, για την οποία γίνεται αρκετή συζήτηση τα τελευταία χρόνια είναι η χορήγησή του σε καταθλιπτικά άτομα, σε φοβικά και σ’ αυτά που παρουσιάζουν αϋπνίες και έλλειψη διάθεσης για οτιδήποτε. Πρέπει να τονίσουμε ότι ιδιαίτερα για τις ψυχικές ασθένειες η κατανάλωσή του δεν επιλύει από μόνη το πρόβλημα, αλλά ενισχύει την υπάρχουσα ιατρική θεραπεία. Ακόμα, χορηγείται σε άτομα για ταχύτερη ανάρρωση – ιδιαίτερα μετά από εγχειρήσεις – και σε άτομα που πάσχουν από ανορεξία.
    Καρκίνος και καρδιακές παθήσεις
    Ο βασιλικός πολτός έχει αντικαρκινικές ιδιότητες. Το 1985, σε Διεθνές Συνέδριο στην Ιαπωνία, παρουσιάστηκαν αποτελέσματα πειραμάτων σε ποντίκια, που έδειξαν ότι είναι αποτελεσματικός σε όγκους που αναπτύσσονται με αργό ρυθμό, αλλά όχι εναντίον όγκων καλπάζουσας μορφής, λ.χ. λευχαιμία. Διεγείρει, επίσης, την παραγωγή ανοσογλοβούνης από τα λεμφοκύτταρα και αυξάνει τα IgM και IgG σε ασθενείς με καρκίνο του μαστού. Βιβλιογραφικές αναφορές υποστηρίζουν ότι η χορήγησή του σε παιδιά, τα οποία έπασχαν από διάφορες μορφές καρκίνου, όπως λέμφωμα, υπατοβλάστωμα κ.ά., είχε σαν αποτέλεσμα την αύξηση της όρεξής τους, της αντοχής τους σε ιώσεις και τη βελτίωση της κατάστασής τους. Έχει μια εξαιρετική και διεγερτική δράση στην καλή λειτουργία του κυκλοφορικού συστήματος και πιθανολογείται ότι η μεγάλη διάρκεια της ζωής της βασίλισσας οφείλεται στις ευεργετικές δράσεις του στην καρδιά. Εξαιτίας της σύνθεσής του, έχει ρυθμιστικό ρόλο στην καρδιακή λειτουργία. Θετικά αποτελέσματα παρουσιάζει και στηναρτηριοσκλήρωση. Μια ασθένεια που χαρακτηρίζεται από την αύξηση και τη σκλήρυνση του όγκου των αρτηριακών τοιχωμάτων και η οποία ευνοείται από την καθιστική ζωή, το κάπνισμα και το σύγχρονο διατροφικό μοντέλο. Ο βασιλικός πολτός προκαλεί τη μείωση των αποθεμάτων λίπους, γι’ αυτό συνίσταται σε συνδυασμό με κατάλληλη δίαιτα.
    Γυναικολογία, Στοματολογία και Οφθαλμολογία
    Έρευνες που έγιναν σε γυναίκες που βρίσκονταν σε προχωρημένο στάδιο εγκυμοσύνης απέδειξαν ότι η ενδομυϊκή έκχυση βασιλικού πολτού είναι αποτελεσματική στη θεραπεία της τοξαιμίας, όπως και στο οίδημα και την υψηλή πίεση του αίματος. Δρα ρυθμιστικά στην αμηνόρροια και την ωρίμανση της μήτρας. Αρκετά μελισσοκομικά προϊόντα δρουν συνεργατικά στη θεραπεία οφθαλμολογικών ασθενειών. Μείγμα αποτελούμενο από προπόλη, βασιλικό πολτό και μέλι χρησιμοποιούνται στη θεραπεία καταρράκτη. Η χρήση των προϊόντων αυτών ως λοσιόν ματιού έχει θρεπτικά αποτελέσματα στο επίπεδο του ματιού, παρεμποδίζοντας την απώλεια της ελαστικότητας του κρυσταλλοειδή χιτώνα, αλλά και στις περιπτώσεις γλαυκώματος τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά. Να σημειώσουμε ότι χρησιμοποιείται επιτυχώς για τη θεραπεία ασθενειών που προσβάλλουν τη στοματική κοιλότητα, όπως η ουλίτιδα.
    Παιδιατρική και Αιματολογία
    Η χορήγηση βασιλικού πολτού προκαλεί διέγερση της ανάπτυξης τωνπρόωρων βρεφών, επειδή δρα βελτιωτικά στην αφομοίωση της τροφής και τροφοδοτεί διάφορους παράγοντες ανάπτυξης. Μέλι, βασιλικός πολτός και γύρη συμβάλλουν στην ψυχοκινητική ανάπτυξη των παιδιών. Επίσης βοηθούν τη βελτίωση της μνήμης και της αντίληψής τους. Περιορίζει τα κινητικά προβλήματα και θέτει τέρμα στην ακράτεια των ούρων. Ο βασιλικός πολτός αυξάνει την αιμοσφαιρίνη και τα ερυθρά αιμοσφαίρια του αίματος. Παρέχει σειρά θρεπτικών συστατικών και ευνοεί την οξυγόνωση των ιστών, δρα ως αναλγητικό και προικίζει τον οργανισμό με ερυθροποιητικές ιδιότητες.
    loading...

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    Μπορείτε να κάνετε το σχόλιο σας,η άποψή σας ειναι πολύ πολύτιμη γιά εμάς.Σας ευχαριστούμε.

    Fashion

    Beauty

    Culture