• Νεώτερα

    Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2016

    Ιδιότητες του μελιού και θρεπτική αξία

    idiotites-kai-threptiki-aksia-meliou
    Ιδιότητες.Το μέλι είναι ένα προϊόν μιας πραγματικά φυσικής διαδικασίας, που αξιοποιεί τις φυσικές πρώτες ύλες (νέκταρ, γύρη κτλ.) και αποδίδει το τελικό προϊόν μέσα από μια επίπονη φυσικοχημική διαδικασία. Η μεγάλη θρεπτική αξία του μελιού ήταν ήδη γνωστή από την αρχαιότητα, όπως αναφέρεται σε πολλά κείμενα.


    Έχουν ανιχνευθεί σε αυτό περίπου 180 στοιχεία υψηλής βιολογικής αξίας, απαραίτητα στον άνθρωπο, ενώ περιέχει μόνο 23 θερμίδες σε ένα κουταλάκι του γλυκού. Αυτό που εντυπωσιάζει όμως δεν είναι τόσο τα επιμέρους συστατικά του μελιού, όσο η συνύπαρξη όλων αυτών των ουσιών και ο τρόπος με τον οποίο δρουν στον ανθρώπινο οργανισμό.
    Το Ελληνικό μέλι θεωρείται εξαιρετικής ποιότητας λόγω των ιδιομορφιών της ελληνικής φύσης και του μεγάλου φυτικού πλούτου. Η Ελλάδα διαθέτει εξαιρετικές περιβαλλοντικές και κλιματολογικές συνθήκες για την ανάπτυξη πολυάριθμων αρωματικών φυτών, που δημιουργούν χαρακτηριστικές ελληνικές ποιότητες μελιού που οφείλονται τόσο στη φυτική του προέλευση και την ιδιομορφίας του εδάφους, όσο και στις ιδιαίτερες κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν στην Ελλάδα. Η πλούσια χλωρίδα της και η εδαφική ποικιλομορφία, δημιουργούν ένα μοναδικό διεθνώς οικότοπο για την ανάπτυξη της μελισσοκομίας. Η αφθονία άγριων αρωματικών και αυτοφυών φυτών σε συνδυασμό μεταξύ τους, έχουν σαν αποτέλεσμα το Ελληνικό μέλι να ξεχωρίζει για τη διαύγεια, το χρώμα και την πλούσια γεύση του. Το εξαιρετικό άρωμα των ελληνικών μελιών έχει τεκμηριωθεί επιστημονικά με αναλύσεις μεγάλου αριθμού δειγμάτων. Είναι ιδανικό για τη διατροφή του σύγχρονου ανθρώπου κάθε ηλικίας. Μέσα στο βομβαρδισμό των λεγόμενων «πλαστικών τροφών» το μέλι εξακολουθεί να είναι μια από τις πιο φυσικές και υγιεινές τροφές.
    Έρευνες έχουν αποδείξει ότι το μέλι μπορεί να βοηθήσει σε στομαχικές διαταραχές, σε περιπτώσεις ατόμων που πάσχουν από έλκος αλλά και στη δυσκοιλιότητα, λόγω της μεγάλης ποσότητας χολίνης που περιέχει. Μπορεί να βοηθήσει επίσης, άτομα που υποφέρουν από αναιμία καθώς περιέχει σίδηρο. Τελευταία γίνονται έρευνες για να αποδειχθεί κατά πόσο το μέλι λόγω των αντιοξειδωτικών και φλαβονοειδών που περιέχει μπορεί να δράσει και ενάντια στον καρκίνο.
    Επίσης, έχει ήδη αποδειχθεί ότι μπορεί να βοηθήσει στην επούλωση εγκαυμάτων και πληγών μετά από καθημερινή τους επάλειψη τους με αυτό, αν δεν υπάρχει αντίθετη σύσταση γιατρού.
    Έχει αντιβακτηριδιακή δράση καθώς λόγω της χαμηλής σχετικά υγρασίας του, εμποδίζει την ανάπτυξη μικροοργανισμών. Ενώ έχει παρατηρηθεί η γρήγορη αποκατάσταση της υγείας ατόμων που έπασχαν από λοιμώξεις. Η αντιβακτηριδιακή δράση του (και ιδιαίτερα του ελληνικού μελιού) αποτέλεσε μέρος ερευνητικού προγράμματος του υπουργείου Υγείας, τα αποτελέσματα του οποίου ανακοινώθηκαν στα πλαίσια του 8ου Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συνεδρίου. Σύμφωνα με την Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Δρ. Ιωάννα Χήνου, ακατέργαστο μέλι χρησιμοποιήθηκε σε δεκαεπτά τουλάχιστον νοσοκομειακά στελέχη έξι διαφορετικών βακτηριδίων που ήταν ανθεκτικά σε αντιβιοτικά. Η δράση του εμφανίστηκε εξαιρετικά αξιόλογη και τώρα ερευνάται και η επίδρασή του σε μύκητες. Επίσης, σύμφωνα με μία μελέτη που έγινε για τα χημικά συστατικά των Ελληνικών μελιών αναφέρει η Δρ. Ιωάννα Χήνου, ότι: «Όλα τα δείγματα μελιών, καθώς και οι απομονωμένες ουσίες τους, ελέγχθηκαν για τις βιολογικές τους δράσεις και εμφάνισαν μέση έως ισχυρή αντιμικροβιακή δράση με εξειδικευμένη δράση έναντι των βακτηρίων της στοματικής κοιλότητας».
    Εδώ αξίζει να αναφέρουμε ένα δημοσίευμα του «Gazette apicole» του έτους 1965, το οποίο έγραψε ο διεθνώς αναγνωρισμένος γιατρός, φιλόσοφος και νομπελίστας Άλμπερτ Σβάϊτσερ. Αναφέρει λοιπόν για τη θεραπεία των πληγών με μέλι στο νοσοκομείο της Νκαμπόν (Μεσημβρινή Αφρική): «Η επούλωση των πληγών οφείλεται κυρίως στην παρουσία αντιβιοτικών ουσιών μέσα στο μέλι. Με την επίδραση του μελιού προκαλείται συρροή αίματος και λέμφου στη μολυσμένη περιοχή. Η λέμφος εξοντώνει αυτόματα τα βακτηρίδια ενώ τα φαγοκύτταρα χωνεύουν γρήγορα. Η μικροσκοπική εξέταση ενός εμπλάστρου με βάση το μέλι που αφαιρείται από μια πληγή, αποκαλύπτει ένα μεγάλο αριθμό πτωμάτων βακτηριδίων».
    (Αναφορά από το βιβλίο του μελισσοκόμου Θανάση Μπίκου)
    Ακόμα και η καρδιά μπορεί να ωφεληθεί από την κατανάλωση μελιού, καθώς λόγω της συνεχούς λειτουργίας της έχει ανάγκη από ενέργεια την οποία λαμβάνει σε μορφή γλυκόζης, η οποία περιέχεται στο μέλι σε μορφή που αφομοιώνεται εύκολα και γρήγορα από τον οργανισμό. Επομένως θα μπορούσαμε να πούμε ότι το μέλι αποτελεί ένα φυσικό τονωτικό για τον οργανισμό.
    Είναι γνωστή η θεραπευτική ιδιότητα του μελιού όσον αφορά τα κρυολογήματα αλλά και για την ανακούφιση του πονόλαιμου, πάντα σε συνδυασμό με τις οδηγίες των γιατρών.
    Χρησιμοποιείται ευρύτατα για σειρά ασθενειών νευρικής φύσης αλλά και σε περιπτώσεις αϋπνιών όπου μία κουταλιά μέλι διαλυμένη σε ένα ποτήρι χλιαρό νερό μπορεί να βοηθήσει.
    Σε γενικές γραμμές θα μπορούσαμε να πούμε ότι το μέλι κάνει παντού καλό και λειτουργεί κατευναστικά σε όλο το σώμα, πάντα εφόσον δεν υπάρχουν αντίθετες ιατρικές οδηγίες.
    Το μέλι είναι εξαιρετικά χρήσιμο τρόφιμο. Είναι ένα φυσικό προϊόν με μεγάλη βιολογική αξία. Περιέχει υδατάνθρακες, βιταμίνες, πρωτεΐνες, ένζυμα, οργανικά οξέα, μέταλλα, ιχνοστοιχεία και νερό, ουσίες απαραίτητες για τον ανθρώπινο οργανισμό.
    Έχει πολλές προληπτικές και θεραπευτικές ιδιότητες για τις ανθρώπινες ασθένειες. Ανακουφίζει τις εσωτερικές διαταραχές, το έλκος στο στομάχι, μερικές καρδιακές παθήσεις, τη δυσκοιλιότητα και γενικά συμβάλλει στην καλή λειτουργία του οργανισμού. Αυξάνει τη μυϊκή δύναμη και αντοχή, αυξάνει τις διανοητικές ικανότητες, καταστέλλει την κόπωση και εξάντληση. Χαρίζει υγεία και μακροζωία. Συνιστάται ιδιαίτερα σε αθλητές και παιδιά άνω του ενός έτους, καθώς και σε ηλικιωμένους πάντα κατόπιν και της σύμφωνης γνώμης του γιατρού σας.
    Άνθρωποι που έζησαν πολλά χρόνια φαίνεται να οφείλουν την μακροζωία τους αλλά και την καλή ποιότητα της ζωής τους στην καθημερινή κατανάλωση μελιού.
    Ο μεγάλος μαθηματικός και φιλόσοφος Πυθαγόρας αναφέρει ότι αν κατάφερε να φτάσει σε μεγάλη ηλικία, το χρωστούσε στο μέλι.
    Ακολουθούν κάποια χαρακτηριστικά παραδείγματα ανθρώπων, οι οποίοι ασχολούνταν παράλληλα με το βασικό τους επάγγελμα και με τη μελισσοκομία, στην οποία αποδίδουν την καλή ποιότητα ζωής που απολάμβαναν και τη μακροζωία τους:
    Βέρα Μινκίνα έζησε 101χρόνια
    Μαξίμ Μέντοβ 105 χρόνια
    Άννα Ποντόλκινα έζησε 105 χρόνια
    Φεντόρ Φιόνοβ έζησε 115 χρόνια
    Αντεμ Λαγκιασβίλι έζησε 150 χρόνια
    Βασίλι Τισκίνε έζησε 144 χρόνια
    Φόμας Βόζνισκ έζησε 130 χρόνια
    Γκουνάκμεϊ Γκέεβ έζησε 166 χρόνια
    Σίραλι Μουσλίμοβ έζησε 170 χρόνια
    Βασίλιεβ Πανάκ Μεμέτογλου έζησε 110 χρόνια
    Λ. Καμαντάνζε έζησε 115 χρόνια
    Μχμούτ Αϊβάζοβ έζησε 150 χρόνια, ασχολείτο με τη μελισσοκομία, είναι πεπεισμένος ότι το μέλι και η εργασία στον ελεύθερο αέρα είναι το καλύτερο ελιξίριο για την παράταση της ζωής.
    Οι προνύμφες των βασιλισσών ταίζονται αποκλειστικά με βασιλικό πολτό, προϊόν αδενικής εκκρίσεως. Αντίθετα οι προνύμφες των εργατριών μελισσών ταίζονται με βασιλικό πολτό τις 3 πρώτες ημέρες και μετά με ένα μίγμα μελιού και γύρης τις επόμενες ημέρες!
    Η διάρκεια ζωής της βασίλισσας κυμαίνεται μεταξύ 2 – 5 χρόνια, ενώ η διάρκεια ζωής της εργάτριας είναι 35-45 ημέρες, για τις καλοκαιρινές και ανοιξιάτικες μέλισσες, και 3-5 μήνες για τις φθινοπωρινές μέλισσες!
    Η βασίλισσα έχει διπλάσιο μέγεθος από τις εργάτριες, και γεννά καθημερινά 2.500 αυγά τα οποία σαν όγκος είναι 2,5 φορές το βάρος της!
    Για να θεωρηθεί επιτυχημένο ένα «γαμήλιο ταξίδι», πρέπει η βασίλισσα να επιστρέψει στη φωλιά με 5,5 εκατομμύρια σπερματοζωάρια στην σπερματοθήκη της, ζευγαρώνοντας με 8-10 κηφήνες! Από εκείνη τη στιγμή δεν ξαναζευγαρώνει ποτέ!
    Σε περιόδους έντονης νεκταροέκκρισης οι μέλισσες ηλικίας μεγαλύτερης των 16 ημερών, προτιμούν να συμπεριφέρονται ως συλλέκτριες.
    Αντίθετα, όταν η νεκταροέκκριση σταματά, τότε συνωστίζονται στην είσοδο της φωλιάς για να προστατέψουν τα αποθέματα της τροφής τους!
    Οι μέλισσες δεν αναγνωρίζουν το μελισσοκόμο τους. Αν κάποιος γνωρίζει την μελισσοκομική τέχνη μπορεί να ανοίξει οποιαδήποτε κυψέλη, χωρίς οι μέλισσες να εναντιωθούνε.
    Πηγή
    ΒΙΜΕΛ ΕΠΕ
    loading...

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    Μπορείτε να κάνετε το σχόλιο σας,η άποψή σας ειναι πολύ πολύτιμη γιά εμάς.Σας ευχαριστούμε.

    Fashion

    Beauty

    Culture